Coco & Choco
Beschikbaarheid: | Op voorraad (7) |
Coco & Choco
De Aspalathus linearis is de Aspalathus linearis. De Camellia sinensis is de Camellia sinensis. Wat is dit nu weer? Dit hoort toch over de ‘Coco & Choco’ thee te gaan?! OK, opnieuw. De Aspalathus linearis is een plant uit de Leguminosae (vlinderbloemenfamilie). Er staat plant. Geen THEE-puhulant. De Camellia sinensis is dat wel. Dat is DE theeplant. De Aspa-enzovoort tot en met linearis is de rooibos-plant. GEEN THEE DUS. Moet dat met schreeuwende capslock-letters? Ja!
Rooibos is geen thee, maar een geoxideerde kruidendrank. De bladeren van de plant worden in de zon ter oxidatie gelegd waardoor de enzymen uit het blad veranderen qua smaak en kleur. En bij rooibos wordt de uiteindelijke kleur dan roodbruin. ‘Rooi’ is Afrikaans voor ‘rood’. Rooibos = “rood bos”. Dit puike plantje groeit alleen in Zuid-Afrika. Om precies te zijn in de regio West-Kaap. Ennn… ROOIBOS = EEN KRUIDENDRANK dus geen thee. Nooit meer vergeten, beloof je dat? Rooibos is een neutrale basis die super combineert met specerijen, vruchten, bloemen en andere smaken. Rooibos bevat antioxidanten.
‘Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.’
Bron: Voedingscentrum. (z.d.). Encyclopedie A-Z. Geraadpleegd van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten
Het voedingscentrum laat je ook weten: ‘Als je gezond en gevarieerd eet met volop groente en fruit volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg antioxidanten binnen.’*
*Deze even als disclaimer erin zwiepende. Dat je je niet meteen super(wo)man waant na het drinken van de rooibosjes van Theepost.
Veel mensen *noemt namen van Theepost-vrienden* drinken rooibos voor het slapen gaan als in- en doorslapertje. Maar qua smaak is het absoluut geen slaapverwekkend kruidendrankje! No way! Het is juist heul lekkerrr. Een ware sssmaaksssensssatie. Of zzzmaakzzzenzzzatie. Dat is aan jou.
En de Coco & Choco? Mmm, smelt, smelt, die smaakt naar op je tong smeltende chocolade en exotische kokosnoot. Aaahw, wat een duizelingwekkende delicatesse.
Ingrediënten: rooibos, kokosnootspaanders, aroma, cacaokernen (geroosterde en vermalen cacaobonen) en johannesbrood.
Inhoud: 50 gram. Goed voor ruim 25 koppen kruidendrank. Of na nogmaals opschenken met heet water (dit kan 1-2x per theezeefje gevuld met rooibos) goed voor maximaal 50 koppen kruidendrank. Door het opnieuw opgieten van de rooibos ontdek je een nieuwe smaaklaag.
Kruidendranksmaak? Zoet, zacht, chocolade- en kokosnootsmaak.
De “power of the tea” of theekracht? Hallo, dit is geen theehee! Dit is een kruidendrank.
Biologisch kruidendrankje? Nee.
Hoeveel gram plopje in een theekopje? Niet één, maar twee. 2 gram dus.
Hoe auw-heet moet het water zijn? 95 - 100 graden.
Kruiden-trekje-tijd? 5-6 minuten voor een volle smaak.
Hoe vaak kun je de rooibos nog een keer (her)gebruiken? 1 hooguit 2 keer.
De kruidendrankgeboortegrond van dit verrukkelijke rooibosje? Regio West-Kaap, Zuid-Afrika.